Schone lucht? Meten is weten!

Schone lucht is inmiddels topprioriteit in elke ruimte waar mensen samenkomen. Ludo Tissingh van Luchtreinigingsspecialist AerSMASH legt uit hoe het constant meten van luchtkwaliteit een antwoord kan zijn op huidige restricties. Richard Francke van de Industrieele Groote Club in Amsterdam vertelt over hun uitdagingen op dit gebied en de samenwerking met Aersmash.

 

Wat is schone lucht?

Aersmash is al 7 jaar gefocust op luchtkwaliteit. ‘Aerosol’ is bij hen dan ook een ingeburgerde term. Wie denkt dat aerosolen alleen door mensen worden uitgeademd, heeft het mis. Tissingh legt uit dat een aerosol simpelweg een zwevend deeltje is dat als openbaar vervoer dient voor bacteriën, virussen en schimmels. Hoe meer aerosolen in een ruimte, hoe hoger de zogenaamde ‘aerosolendruk’ en hoe lager de luchtkwaliteit. Echter: een ruimte zonder organische deeltjes bestaat niet. Mensen hebben goede organismen nodig om te bestaan, alleen de schadelijke deeltjes moeten in het filter achterblijven.

 

Ventileren én reinigen

Ook de Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) in Amsterdam, waar Asito de schoonmaak verzorgt, wil haar gasten ontvangen in een veilige omgeving met schone lucht. De acht zalen, de bar, de clubzaal en het restaurant zijn een ontmoetingsplek en evenementenlocatie voor wel 1.500 leden. 

Natuurlijk ventileert men ook hier zoveel zoveel mogelijk, zoals geadviseerd door de overheid. Maar, zo stelt directeur Richard Francke, in hartje Amsterdam is het geluid van de stad vaak te hard om de ramen open te zetten. Ook heeft elke ruimte ‘dode hoeken’ die ontsnappen aan de ventilatie. Dus wordt een uur voor een meeting een mobiele luchtreinigingsunit van Aersmash ingezet die de lucht snel reinigt, waardoor bezoekers veilig naar binnen kunnen.

 

Meten is de toekomst 

Om bezoekers van de IGC met zekerheid een veilig binnenklimaat te bieden, wordt de luchtkwaliteit momenteel constant gemeten. Met sensoren brengen we realtime in beeld wat de kwaliteit van de lucht is. We zijn momenteel ook bezig met het ontwikkelen van een simpel stoplichtsysteem dat de toegang tot ruimtes reguleert: bij groen toegang, bij oranje even wachten, bij rood de ruimte niet betreden. 

Door de luchtkwaliteit voortdurend te meten worden pieken in de aerosolendruk duidelijk. Bijvoorbeeld wanneer de schoonmakers van Asito de IGC schoonmaken en er veel stof vrijkomt. Of, zoals Tissingh vertelt, wanneer een traumahelikopter opstijgt vanaf het dak van een ziekenhuis en veel fijnstof naar binnen blaast. De luchtreiniging wordt in zulke situaties geïntensiveerd. Volgens zowel Tissingh als Francke zal een dergelijke meetcultuur deel van de nieuwe werkelijkheid worden. 

 

Anders denken

Tissingh hoopt dat de beschikbare technologie en metingen ook bij het Rijk en betrokken adviesorganen voor een mentaliteitsverandering zorgen. Hij schetst een beeld waarin gesloten restaurants en ondernemingen met de juiste techniek en een vorm van certificering weer open kunnen. Zolang er accuraat gemonitord en gemeten wordt, ligt er volgens hem een hele andere wereld binnen handbereik.

Lees meer artikelen over schone lucht